Konsulatets poddar

Konsulatets sändebud spanar i norr. Säger vad de vill och gör som de vill. Lyssna här på hemsidan, eller på andra ställen där poddar finns. Följ Konsulatet på facebook.com/poddenkonsulatet.
22
Dec

Gravlax och prinskorv

Gravlax och prinskorv

AVSNITT 22: Malin och Jonas skärskådar IT-attacker, miljöprövningar, julkalendern och de viktigaste ingredienserna på jordbordet. Och Malin tipsar om vad man absolut inte ska ge sina barn i julklapp!
22
Nov

We are the champions

We are the champions

AVSNITT 21: Norrbottningarna och näringslivet går mot en spännande framtid. Handelsbanken är med på noterna. Konsulatet samtalar med länschef Ellinor Lundström och kontorschef Jimmy Vikström.
13
Nov

Som en dans

Som en dans

AVSNITT 20: Det går som en dans! Högt och lågt när Konsulatets sändebud tar en svängom med börsnoterade Compendium, Magdalena Andersson och Tobias Baudin. Showtime: 38 minuter.
24
Okt

Gröning, Vitåskolan, Styrman

Gröning, Vitåskolan, Styrman

AVSNITT 19: Blir Lotta Gröning en liberal kioskvältare? Är Vitåskolan värd pengarna? Borde våldsverkare på isen dömas av domstol? 27 minuter konsulatprat inför nedsläpp.
22
Okt

Gäst hos Konsulatet: Stefan Enbom

Gäst hos Konsulatet: Stefan Enbom

AVSNITT 18: Luleå Hockeys vd är förbannad, ledsen och besviken. Hockeyfamiljen i Sverige har en stenålderssyn som försvarar det brutala överfallet på Luleåspelaren Fredrik Styrman. 22 minuter.
14
Okt

Gäst hos Konsulatet: Britta Marakatt-Labba

Gäst hos Konsulatet: Britta Marakatt-Labba

AVSNITT 17: I Sverige kallades hennes samiska konst för "hemslöjd". Men när hon slog igenom internationellt vaknade intresset även här. Nu är hon en av våra mest uppmärksammade konstnärer i världen.
Visa alla poddar
08
Okt

Soppatorsk

Soppatorsk

AVSNITT 16: Hela världen har ögonen på norra Sverige – alla vill veta hur vi ska göra världen fossilfri. Men mycket går i otakt. Bensinpriset håller på att bli en klassfråga.
25
Sep

Under radarn och på

Under radarn och på

AVSNITT 15: Spaning pågår! James Bond är tillbaka på radarn. Stadsomvandlingen i Gällivare går under radarn. Och hur illa ställt är det med företagsklimatet i norra Sverige?
18
Sep

Gäst hos Konsulatet: Linda Modig

Gäst hos Konsulatet: Linda Modig

AVSNITT 14: Högaktuellt och avslöjande samtal med Centerns nya vice partiordförande. Om tillståndsprövningar, gruvor och cementkris. Och hur kom det sig att Modig läste teologi och blev jurist?
09
Sep

Gäst hos Konsulatet: Yelverton Tegner

Gäst hos Konsulatet: Yelverton Tegner

AVSNITT 13: Luleå HF och Djurgården har flest rapporterade hjärnskador. Men många hockeytränare försvarar spelare som beter sig illa. Spännande samtal med hockeydoktorn Yelverton Tegner.
23
Aug

Nåt i hästväg

Nåt i hästväg

AVSNITT 12: Konsulatets sändebud gör som de vill och säger vad de vill. Frispråkigt om bostadskris, tillståndskaos, gängvåld, hockey – och något helt i hästväg!
17
Aug

Gäst hos Konsulatet: Joakim Tiberg

Gäst hos Konsulatet: Joakim Tiberg

AVSNITT 11: Låna pengar billigt nu och bygg Norrbothniabanan snabbare! Spännande finanssnack och skön musik med lulebon och makroanalytikern Joakim Tiberg.
03
Aug

Gäst hos Konsulatet: Niklas Nordström

Gäst hos Konsulatet: Niklas Nordström

AVSNITT 10: Luleås tidigare kommunalråd i unik intervju. Från uppväxten i skogarna norr om Luleå till hetluften i rikspolitiken och livet som samhällsförändrande konsult.
22
Jul

All världens Norrland

All världens Norrland

AVSNITT 9: Hur många Norrland finns det, egentligen? Sändebuden har hittat sex olika Norrland i Sverige och massor av Norrland ute i världen. Lyssna så får du koll på alla Norrland och norrlänningar!
01
Jul

400 år

400 år

AVSNITT 8: Städerna i norr som fyller 400. Sändebuden äter 400-årsmenyn på Savoys nya restaurang i Luleå och ställer den obevekliga frågan: Vad har Luleå lyckats och misslyckats med på fyra sekler?
22
Jun

Gäst hos Konsulatet: Torsten Åhlander

Gäst hos Konsulatet: Torsten Åhlander

AVSNITT 7: Intervju med TV-legendaren som fyllt 92. Spännande minnen från bl a Norrbottens-Kuriren, första TV-Aktuellt och första TV-redaktionen i norr.
09
Jun

Klondike

Klondike

AVSNITT 6: Är norra Sverige ett Klondike? Vart går hemesterresan? Varför är fördomarna så många om diabetes typ 1? 35 minuter.
26
Maj

Från ripa till IPA

Från ripa till IPA

AVSNITT 5: Konsulatet lagar till en festlig anrättning med bilder och smaker från norr, både ripa och öl från norr. Tillagningstid: 40 minuter. Tjers!
12
Maj

Padell, paddel, padel

Padell, paddel, padel

AVSNITT 4: Konsulatets sändebud skådar fåglar, bröllopsklänningar, avlopp och padel – eller heter det paddel?
28
Apr

Jungfrueliga stenar

Jungfrueliga stenar

AVSNITT 3: Dina sändebud på Konsulatet pratar om mäns våld och om de jungfrueliga metaller som ska hjälpa oss rädda klimatet.
15
Apr

Juvelen i Kronan

Juvelen i Kronan

AVSNITT 2: Vi spanar på Norrbottens juvel i kronan, strulet på 1177, den stora rallyvurpan och slutspelet i hockey och basket. 33 minuter.
30
Mar

Konsulatets premiärpodd

Konsulatets premiärpodd

AVSNITT 1: Norrbotten behöver 25-50 000 nya invånare. Varifrån ska de komma? Vitåskolan är nedlagd men borde öppnas.

Våra sändebud

BERNDT TIBERG
Copywriter, företagare, pensionär. Har rötterna i sörmländska metropoler som Mellösa, Valla och Katrineholm. Socionom som bytte yrkesbana för drygt 40 år sedan. Flyttade till Luleå, gifte sig och startade reklambyrån Partners/Vinter. Numera sin egen boss i konsultbolaget Autumn Leaves som fått namn efter världens bästa jazzlåt. Debuterade som kåsör i Katrineholms-Kuriren 1968, i dag krönikör i Norrbottens-Kuriren. Samhälls- och näringslivsorienterad. Golfare som gjort hole-in-one.
JONAS LUNDSTRÖM
Byråkrat, samhällsvetare, musikintresserad. Infödd norrbottning som aldrig bott någon annanstans, men jobbat utanför länet nästan jämt. Universitetsadjunkt som bytte bana till privat näringsliv via en mandatperiod som heltidspolitiker i Luleå kommun. Arbetar vid Region Västerbotten som chef för Näringsliv och Samhällsbyggnad sedan 2015. Mellan 2014-2020 krönikör i Norrbottens-Kuriren. Konsul för Slovakien i norra Sverige. Nyfiken och vetgirig. Killgissar bara ibland.
MALIN ÖHRLUND
Företagare, mamma, journalist. Född och uppvuxen i Smedsbyn, kärleken ledde till en emigration till Piteå och Norrfjärden. Journalistkarriären inleddes som 14-åring på Norrbottens-Kuriren och efter 20 år i branschen blev det karriärbyte. Numera VD för familjeföretaget Öhrlunds Åkeri AB, svårt engagerad i branschfrågor via styrelseuppdrag i bl a BDX och Sveriges Åkeriföretag. Anlitad som krönikör hos gamla arbetsgivaren, men numera en helt fri penna. På alla sätt och vis.


Copyright © 2021 Konsultatet. All Rights Reserved.