Vi behöver fler arbetsplatskontroller

20
Maj
Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.

Arbetsmiljöverket jobbar för en nollvision där ingen ska behöva bli skadad, sjuk eller dö på sitt arbete. En nollvision som inte är svår att ställa sig bakom.

Med den i bakhuvudet gjorde Arbetsmiljöverket förra veckan ett antal kontroller runt om i hela Sverige. Närmare 200 företag kontrollerades över hela landet. I Norrbotten hade man riktat in sig på Malmfälten med Kiruna och Gällivares byggen i fokus.

Drygt 40 byggföretag kontrollerades och hälften av dessa hade anmärkningar. Mellan fem och tio av de kontrollerade företagen hade så allvarliga brister att man fick förbud mot arbete.

Det är skrämmande.

Bristerna på byggen härrör ofta till arbete på höga höjder och säkerheten kring dessa arbeten. Men det kan också vara samordning och information som brister.

Särskilt oroväckande är detta nu när vi står inför synnerligen stora investeringar i Norrbotten. Investeringar som kräver gigantiska byggen. Vi vet redan nu att det är svårt att hitta lokala byggbolag och det troliga är att man behöver köpa arbetskraften från andra länder.

Då blir det ännu viktigare att kontrollerna fungerar så vi inte får personer som dör på sitt arbete. Givetvis vilar mycket av ansvaret på det enskilda byggföretaget, det är trots allt där som arbetsgivaransvaret ligger. Men jag vill också flagga för beställarens ansvar i detta.

Om beställaren endast tittar på pris och tidsplan så får man i regel vad man betalar för när det gäller övriga värden. Nämligen inte så mycket. Vi måste, i alla branscher, gå från en prisinriktad konkurrens och i stället konkurrera på andra värden och med vår kvalitet. Detta gäller som sagt i alla branscher som kommer att blomstra under den tilltänkta etableringsfesten som förhoppningsvis komma skall.

Börjar vi konkurrera med annat än priset kommer också priset med största sannolikhet att öka, vilket i sin tur innebär bättre marginal för dessa företag som många gånger är branscher med små marginaler.

Det är sällan som alla aktörer, det vill säga både arbetsgivare och arbetstagare, är överens. Men när det kommer till frågor om arbetsmiljö och risken att skadas eller dö på arbetsplatser är de flesta helt på samma sida.

Och det behövs. Vi behöver fler kontroller, gärna av karaktären ”icke förvarnade”. Vi behöver jobba upp prisbilden så det lönar sig att jobba med mjuka värden.

Men framförallt behöver vi komma till rätta med jargongen inom dessa, många gånger, typiskt manliga yrken. Det anses töntigt och fjantigt att använda sig av säkerhetsutrustning, den som använder den blir pikad och får höra vilken ”kärring” han är.

Själv anser jag att vi skulle behöva ännu fler ”kärringar” i dessa yrken, kanske skulle färre dö på sitt jobb då?

Malin Öhrlund

PS. Det har gått en vecka och det märks att gemene man kan börja prata om det nu. Det var en kollektiv baksmälla som drabbade Luleå och Norrbotten efter Luleå Hockeys förlust i den sjunde och avgörande SM-finalen. Efter en veckas ältande kan jag inte dra någon annan slutsats än att ”flest mål vinner”. Luleå Hockey gjorde, trots massor av chanser, inga mål. Och då vinner man inte.

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.