Ukraina: SD väljer inte bort Putin

25
Feb
Ryssland har satt igång ett fullskaligt krig i Ukraina i strid med folkrätten och all moral. Världens demokratier protesterar. Men i Sverige kan inte SD välja mellan Biden och Putin.

Nu har alltså ett nytt stort krig brutit ut i Europa. Det är ett krig som är lätt att definiera i vem som angriper och vem som är offer för angreppet. Det är Ryssland som i strid mot folkrätten, FN-stadgan och all moral i världen angriper grannlandet Ukraina. Vi berör det i podden konsulatet avsnitt 25

Det är en stor krigsmakt, som ledd av en autokrat invaderar en självständig och erkänd stat. Med en härva av lögner och en historieuppfattning som strider mot all kunskap tar sig Putin rätten att bomba ett grannland. Ett grannland med ett folk han hävdar är sitt eget.

Det här är dessutom inget nytt. Han gjorde samma sak, men i mindre skala för åtta år sedan. Innan dess skedde samma sak, fast den gången i Georgien. Så agerar en krigsförbrytare. Så agerar någon som tar sig rättigheter som inte är hans. Så tydligt och flagrant bryter han mot allt vad som är rätt.

I Sverige står vi enade. Nästan i alla fall. Nästan samtliga politiska partier från höger till vänster ställer sig på världssamfundets sida och har därmed valt väg mellan rätt och fel. Alla står tydliga, utom en partiledare som inte kunde välja om han föredrog Vladimir Putin eller Joe Biden. Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna hade möjligheten att vara tydlig i SVT:s 30 minuter. Det hade varit en chans att gottgöra många felsteg och tveksamheter tidigare. SD har en historia av att hylla autokrater och har nu senast utmärkt sig för att lägga ned sina röster i EU-parlamentet när det var omröstning om att stödja Ukraina.

Efter en tystnad som kändes oändligt lång, förklarade partiledaren att han inte kunde välja. Det var inte naturligt för honom att föredra en demokratiskt vald president i USA framför en självutnämnd diktator i Ryssland. Att staka sig fram i att de inte är valbara i Sverige gjorde inte saken bättre.

För alla oss andra var det bra att få beskedet om var vi egentligen har SD i de allra viktigaste frågorna om fred och säkerhet. Inte alls tillsammans med de anständiga rösterna i vår demokrati.

JONAS LUNDSTRÖM

Fler krönikor

13
Maj

Politiker, prata ur skägget!

Det är valår. Politikerna måste visa respekt för oss väljare och prata tydligt om vad de går till val på – istället för att framstå som mediatränade strateger.
Det är valår och det märks, skulle man kunna säga. De stora tv-kanalerna laddar på med partiledardebatter. En del av det traditionella slaget med frågor och svar, andra med experter i studion och politiker som får debattera frågor som rör allt från skola, bensinpris och polis till klimat, försvar och demokrati.
06
Maj

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Jag kommer till en insikt om vad jag ser i debatten: Vanliga människor som gör underverk med fläskkarré och skidbilder från fjällen, skriver och reflekterar om virus och krig med insikt och känsla.
22
Apr

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Är det verkligen bara tillgången på el och markytor som gör att stora satsningar planeras till norra Sverige? Eller är det möjligen så att vi går med på vad som helst utan motprestationer?
15
Apr

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Här i norr åt vi pingstägg i stället för påskägg förr i tiden. Fåglarnas sexliv stämde inte riktigt överens med den kristna naturen.