Ukraina: SD väljer inte bort Putin

25
Feb
Ryssland har satt igång ett fullskaligt krig i Ukraina i strid med folkrätten och all moral. Världens demokratier protesterar. Men i Sverige kan inte SD välja mellan Biden och Putin.

Nu har alltså ett nytt stort krig brutit ut i Europa. Det är ett krig som är lätt att definiera i vem som angriper och vem som är offer för angreppet. Det är Ryssland som i strid mot folkrätten, FN-stadgan och all moral i världen angriper grannlandet Ukraina. Vi berör det i podden konsulatet avsnitt 25

Det är en stor krigsmakt, som ledd av en autokrat invaderar en självständig och erkänd stat. Med en härva av lögner och en historieuppfattning som strider mot all kunskap tar sig Putin rätten att bomba ett grannland. Ett grannland med ett folk han hävdar är sitt eget.

Det här är dessutom inget nytt. Han gjorde samma sak, men i mindre skala för åtta år sedan. Innan dess skedde samma sak, fast den gången i Georgien. Så agerar en krigsförbrytare. Så agerar någon som tar sig rättigheter som inte är hans. Så tydligt och flagrant bryter han mot allt vad som är rätt.

I Sverige står vi enade. Nästan i alla fall. Nästan samtliga politiska partier från höger till vänster ställer sig på världssamfundets sida och har därmed valt väg mellan rätt och fel. Alla står tydliga, utom en partiledare som inte kunde välja om han föredrog Vladimir Putin eller Joe Biden. Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna hade möjligheten att vara tydlig i SVT:s 30 minuter. Det hade varit en chans att gottgöra många felsteg och tveksamheter tidigare. SD har en historia av att hylla autokrater och har nu senast utmärkt sig för att lägga ned sina röster i EU-parlamentet när det var omröstning om att stödja Ukraina.

Efter en tystnad som kändes oändligt lång, förklarade partiledaren att han inte kunde välja. Det var inte naturligt för honom att föredra en demokratiskt vald president i USA framför en självutnämnd diktator i Ryssland. Att staka sig fram i att de inte är valbara i Sverige gjorde inte saken bättre.

För alla oss andra var det bra att få beskedet om var vi egentligen har SD i de allra viktigaste frågorna om fred och säkerhet. Inte alls tillsammans med de anständiga rösterna i vår demokrati.

JONAS LUNDSTRÖM

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.