Konsulatet testar kåtöl, tjers!

25
Maj
I podden den här veckan testar vi lokala öl från mikrobryggerier. Här bjuder vår krönikör Berndt Tiberg på en liten försmak av ölets uppgång, nedgång och comeback. Tjers!

I Konsulatets femte podd dricker vi öl och testar en radda godingar från Norrbotten och Västerbotten. Sist i den här krönikan listar vi testölen med en kort recension.

Att vi testar lokala öl från norr är inte utan anledning. Ölet har nämligen gjort comeback på marknaden i stora klunkar. För vilken gång i ordningen vetetusan. Bryggerinäringen måste vara Sveriges mest seglivade bransch.

När industribryggerierna började spotta ut billig starköl på 80-talet gick så gott som alla lokala bryggerier i drickat. Konkurrensen från Pripps, Spendrups, Åbro och de andra jättarna var förödande. Ett av många bryggerier som halsades botten upp var Nyckelbryggerier i Luleå. Luleås mest långlivade bryggeri drog sin sista suck 1989 (trodde vi, men har återuppstått igen. Mer om det strax).

Mikrobryggerierna vände allt

På ungefär lika lång tid som det tar att sprätta en sexpack dunstade Sveriges 500 bryggare till ynka 20. Men senaste decenniet har branschen vänt spiralen uppåt på ett enastående sätt. Nu finns det plötsligt 500 bryggerier igen.

Tillväxten har skett i de så kallade mikrobryggerierna – små bryggerier som specialiserat sig på hantverksöl, craft beer. Bara i Norrbotten och Västerbotten finns drygt 30 bryggerier vars produkter säljs både på krogar och Systembolaget.

På Stadspuben i Luleå – frid över dess minne – beställde man när det begav sig en stor stark. När hörde du någon beställa En stor stark senast? Stölen har ersatts av IPA, Dipa, Neipa, Apa, trappist, rököl, curryöl, veteöl, suröl och gudvetalltöl.

Ölälskande malteser

Den nymornade ölhajpen har stora likheter med Munskänkarnas rödtjutsterapi: Dekantera, dofta, smaka av, förstå tanniner och gardiner. Innan vinet äntligen får sväljas ska det åka på sightseeingtur runt gommen; Under eftersmakens smackande ska smak och doft bestämmas med nyckelord som bröd, mango, pellets, lakrits, kaffeböna, hjortron. Dagens ölkonnässörer är ett slags munskänkarnas malt-eser. Hängivna ölälskare som gärna förespråkar att olika öl med fördel ska avnjutas både som aperitif och till förrätt, varmrätt och dessert.

De sanna ölekvilibristerna är inte sällan uppkopplade med appen Untappd – en global community där man checkar in, lajkar och recenserar öl i realtid. Nätverket är synkat mot Uber också, om man akut behöver en taxi för att åka raka vägen till baren eller puben med den bäst rankade biran. Ja, herre jästanes!

Öl med skojsiga namn

Under proggiga 70-talet hade rockbanden namn som Gud i Brallan, Norrbottens Järn, Hoola Bandoola, Fläsket Brinner och Piska Mig Hårt. Dagens ölflaskor bär etiketter som liknar de gamla lp-konvoluten med namn som Björnen Sover, Kåtöl, Saltoluokta Tjáhppismuorjje, Herpes, Tomtens Röv och Janne Shuffle.

Beerboomen härstammar från USA. Innan Sverige sprättade craftkorken hängde britterna på. I det beerhinkande Storbritannien började folk ledsna på de stora koncerner som köpte upp de små lokala pubarna. Kedjejättarna plockade bort lokala öl från sortimentet och tvingade gästerna på Greene King- och Wetherspoon-ägda pubar att enbart dricka från mainstreamförrådet. Klassiska pubmiljöer renslickades till sista kapsyl. Plötsligt såg hundratals brittiska pubar ut som 7-Eleven och McDonald’s. Tråkigt och könlöst.

Gott öl från norr

Norra Sverige håller sig långt fram i konsten att tillverka goda, inte sällan fantasieggande, öl. Många duktiga småbryggerier har etablerat sig i Norrbotten och Västerbotten. Umeå Bryggeri, Northern Brewers i Storuman och Jämmerdalen i Kalix tillhör några av de mest välrenommerade.

I Norrbotten finns en radda duktiga bryggerier. Tjers, Bottenvikens Bryggeri, This Is How och Northern Light är några av många skickliga bryggare.

Och det klassiska varumärket Key-Beer från Luleå har återuppstått till många norrbottningars glädje. Ölet tillverkas fortfarande av det klassiska varumärket Nyckelbryggerier, men numera i Älvsbyn.

Tjers!

Berndt Tiberg (som finns på Untappd)

—————————————————————————

Recensioner från Konsulatets ölprovning (podd 26 maj)

• Janne Shuffle, Bryggverket Umeå. Alk 5,1%, burk 33 cl. 30:-. Lätt fruktigt, smakar lite grape. Plus för snygg burk, designad av Janne Schaffers vapendragare, konstnären Lasse Åberg. Sändebudens betyg: 3,0 (av 5 möjliga)

• Malgomaj, Westerbottens bryggeri Sävar. Alk 5%, flaska 33 cl. 25:-. Maltig med citrustoner och – honung? Originell flaska, vackert lokalt namn. Sändebudens betyg: 3,0 (av 5 möjliga)

• Lengräddad IPA, Bryggverket Umeå. Alk 6,5%, burk 33 cl. 35:-. Känns genomarbetad, toner av orientaliska frukter, typ. Sändebudens betyg: 3,25 (av 5 möjliga)

• Malmtåg, Bottenvikens Bryggeri Luleå. Alk 5,2%, burk 33 cl. 30:-. Fin maltig smak med nåt fruktigt och, eh, är det Skogaholms sirapslimpa? Vacker burk med en copy som får en att tänka på hur tradigt det är att stå och vänta vid bommarna när malmtåget kör förbi. Sändebudens betyg: 3,0 (av 5 möjliga)

• Vaettr, Jämmerdalen Kalix. Alk 6,6%, flaska 37 cl. 98:-. Mörkt suröl som lagrats på rödvinsfat i 12 månader – och det känns minsann både på doft och smak. Ett kalasöl för den som gillar mixen av syrlighet med choklad och andra smakexplosioner. Jonas specialkommentar: ”Om jag inte visste att det här räknas som öl så hade jag inte trott att det var öl, men gott!”. Sändebudens betyg: 4,5 (av 5 möjliga)

• Levande Ale, Kallholmens Maltbryggeri Skellefteå. Alk 5,3%, flaska 33 cl. 25:-. Inte dålig så att den är intetsägande, men ack så ospännande. Sändebudens betyg: 2,5 (av 5 möjliga)

• How To Taco Bout, This Is How Brewery Piteå. Alk 5,1%, burk 44 cl. 29:-. How-To-konceptet är framgångsrikt och fantasieggande med många öl som förtjänar bra betyg. Men den här gillade vi inte. Punkt. Sändebudens betyg: 2,0 (av 5 möjliga)

• Hå:marsöl:n, Tjers Boden. Alk 5,8%, flaska 33 cl. 43:-. Tjers är lite upp och ner, men oftast upp. Den här gillar vi. Lätt citrusfeeling med nån julkrydda eller…? Sändebudens betyg: 3,0 (av 5 möjliga)

• Kåtöl, Northern Brewers Storuman. Alk 5,3%, flaska 33 cl. 28:-. Kåtölet finns I olika varianter. Den här är tydligt maltig med pigg spets. Sändebudens betyg: 3,25 (av 5 möjliga)

• Älvsby Pale Ale, Nyckelbryggerier Älvsbyn. Alk 5,6%, flaska 33 cl. 23:-. Indian Pale Ale och American Pale Ale är storheter på ölmarknaden. Men en ÄPA? Riktigt bra, maltig, lagom söt och dito besk. Sändebudens betyg: 3,5 (av 5 möjliga)

• Northern Hjortron Ale, Northern Brewers Storuman. Alk 4,8%, flaska 33 cl. 38:-. När korken sprättas sprider sig en lätt augustidoft av mogen hjortronmyr, redan där är vi saliga. Sändebudens betyg: 3,75 (av 5 möjliga)

• Crossfade Sour, Beer Studio Umeå. Alk 4,5%, burk 33 cl. 30:-. En slags Berliner Weisse, dvs veteöl med anor från 1400-talet. Den här har tydlig syrlig smak som laddats med massor av tropiska frukter och apelsinigt sting. Inget för surölshataren dock. Sändebudens betyg: 3,0 (av 5 möjliga).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler krönikor

13
Maj

Politiker, prata ur skägget!

Det är valår. Politikerna måste visa respekt för oss väljare och prata tydligt om vad de går till val på – istället för att framstå som mediatränade strateger.
Det är valår och det märks, skulle man kunna säga. De stora tv-kanalerna laddar på med partiledardebatter. En del av det traditionella slaget med frågor och svar, andra med experter i studion och politiker som får debattera frågor som rör allt från skola, bensinpris och polis till klimat, försvar och demokrati.
06
Maj

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Jag kommer till en insikt om vad jag ser i debatten: Vanliga människor som gör underverk med fläskkarré och skidbilder från fjällen, skriver och reflekterar om virus och krig med insikt och känsla.
22
Apr

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Är det verkligen bara tillgången på el och markytor som gör att stora satsningar planeras till norra Sverige? Eller är det möjligen så att vi går med på vad som helst utan motprestationer?
15
Apr

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Här i norr åt vi pingstägg i stället för påskägg förr i tiden. Fåglarnas sexliv stämde inte riktigt överens med den kristna naturen.