Regeringskrisen: Den här gången hjälper inga kakor

28
Jun
Regeringskris och fikabrickan ska fram igen. Men en regering blir inte starkare än karaktärsstyrkan hos det parti i ytterkant som regeringen kommer att vila på, skriver Jonas Lundström.

JONAS LUNDSTRÖM: De kallas för ”liten kondisbit” eller gobit och finns i olika varianter. Jimmie fick en grön, Ulf och Stefan erbjöds mörkbruna. Ulf kallade sig ”hardcore”, som bara ville dricka kaffe. Stefan ville helst ha finska pinnar. Biskvier och kaffe bjöds det i mängder när 134 dagar av talmansrundor genomfördes efter valet 2018. 

Det låter inte så spännande, men det var den allra längsta perioden av regeringsbildning som vi kunnat se i historien. I genomgången av processen som gjordes efteråt konstaterades att det tog för lång tid och blev för komplicerat. ”Ibland är en kaka bara en kaka”, som professorn i statsvetenskap Johannes Lindvall säger till SvD.

Nu ska alltså fikabrickan fram igen. Stefan Löfven har avgått, istället för att bli avsatt eller kalla till ett extra val. Rent formellt har han blivit entledigad av talmannen efter att ha begärt att bli det och nu är Sveriges regeringsbildning åter i händerna på riksdagens talman.

Farligt nära riksdagsspärren

Det var nog det mest sannolika utfallet och det som jag själv trodde. Ett extra val bara ett år före ett ordinarie val och där de eventuella vinnarna i valet inte kan lägga fram en statsbudget är ingen höjdare. Särskilt inte mitt i en pandemi, där kommunerna och staten behöver fokusera på annat än att fokusera på sina roller som valmyndigheter.

Några partier är farligt nära riksdagsspärren på fyra procent. Liberalerna balanserar mellan två och tre procent i Novus senaste väljarbarometer som publicerats i SVT. De skulle vara beroende av stödröster för att vara kvar. Samtidigt är det farligt läge för Kristdemokraterna som inte alls kan känna sig säkra med dryga fem procent av opinionen. I regeringsunderlaget har Miljöpartiet inte heller en säker sits med bara dryga fyra procent.

Två starka block

Enligt samma väljarbarometer från Novus/SVT samlar de två partierna i ytterkanterna nästan en tredjedel av opinionen. Vänsterpartiet dryga nio procent och Sverigedemokraterna dryga nitton.

Det som skiljer denna omgång talmansrundor från den tidigare är att det nu finns två likartat starka block i Riksdagen. Om bara någon ledamot hoppar över staketet och röstar mot sitt parti kan Ulf Kristersson ha möjligheten att bli statsminister som resultat av denna regeringskris. Vad han skulle kunna uträtta utan en majoritet för att få igenom en statsbudget bara ett år före ordinarie val, är svårt att se.

Nytt parlamentariskt läge

Sverige har ett nytt parlamentariskt läge. Det är inte resultatet av att partier hoppat in och ut mellan tänkbara regeringskonstellationer eller att en misstroendeomröstning vunnit riksdagens stöd. Vårt läge idag är den politiska mittens kris, där de två partierna ingen regeringsbildare vill ha med, nu nyttjat sina röster för att fälla regeringen.

Samtidigt gör de två statsministerkandidaterna det tydligt att de vill regera, nästan till varje politiskt pris. Moderaterna står närmare sverigedemokrater än vad någon trodde kunde vara möjligt bara för ett par år sedan, samtidigt som socialdemokrater drivit igenom den kanske mest liberala agenda som svensk politik sett någon regering göra. Fredrik Reinfeldt trodde nog inte att hans slogan för ”det nya arbetarpartiet” skulle kunna tolkas så här.

Extraval eller ordinarie val

Vare sig talmannen bjuder på finska pinnar, gröna biskvier eller bara släta koppar kaffe finns inte lösningen i närheten av hans rum annat än för den korta tiden till nästa val – extra val eller ordinarie val.

En regering kommer inte att bli starkare än karaktärsstyrkan hos det parti i ytterkant som regeringen kommer att vila på. Det är inte mycket till grund för trygghet, vare sig regeringsbildare lutar sig väldigt mycket till vänster eller extremt mycket till höger.

Det faktumet kommer inga biskvier, chokladpinnar eller citronkex att ändra på.

Jonas Lundström

 

Fler krönikor

15
Okt

Broderiets mästarinna gästar Konsulatet

Britta Marakatt-Labba är en av våra mest uppmärksammade konstnärer internationellt. Hon har kallats Broderiets mästarinna och har fått en rad utmärkelser för sitt samiska konstnärskap.
Det tog 40 år för den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba att slå igenom. I Norge var hon känd, och till viss del i Sverige. Men när en gallerist i Stockholm bestämde sig för att ställa ut Marakatt-Labbas bilder möttes hon av småspydiga kommentarer – hemslöjd är väl inget att satsa på! Nyligen tilldelades Britta Marakatt-Labba det ärofyllda Ragnar Lassinanttis kulturpris för 2021.
11
Sep

Luleå Hockey kan gå hela vägen

Luleå Hockey kan gå hela vägen

MALIN ÖHRLUND: Respekt och ledarskap är de viktigaste ingredienserna för att få stopp på hockeyns många hjärnskador. Och kanske kommer Luleå att gå hela vägen i årets SHL.
30
Aug

Lätt som det låter, fast på engelska

Lätt som det låter, fast på engelska

Att utländska ord smyger sig in i svenskan är helt naturligt. Men ibland går det till överdrift – as simple as it sounds, skriver Berndt Tiberg i denna krönika för Konsulatet.
27
Aug

Yrkesfiskarna väger lätt i forskningen

Yrkesfiskarna väger lätt i forskningen

Jonas Lundström reflekterar över naturens artrikedom och att vissa arter är naturligt sällsynta. Man kan inte alltid utgå ifrån att det beror på mänsklig påverkan.