Plötsligt tar vi på oss ryssmössan

04
Mar
Ska media sluta intervjua personer som har "fel åsikt"? Nej, säger Malin Öhrlund. Det är journalistikens uppdrag att belysa alla sidor, även om man inte delar åsikterna som förs fram.

Samhället är i uppror, en person som bor i Sverige men som har rötterna i Ryssland sympatiserar med den ryske ledaren. Voj, voj vilket liv.

Ursäkta om jag inte är jätteupprörd, men jag förstår faktiskt inte alls det som händer nu i debatten kring den rysk-svenska föreningen Sputnik och dess ordförande.

Fru ordförande intervjuades i Norr Media för att ge en bild av hur hon, med rötterna i Ryssland, kunnat uttala sig stöttande kring det som just nu sker i Ukraina.

Det visar sig att hon har sympatier med Vladimir Putin, att hon helt har indoktrinerats av den ryska propagandan och att hon dessutom öppet uttalar detta.

Jaha?

Och vad händer?

Vi går i taket. Över att Norr Media ens låter en Putin-stödjare komma till tals, över att kommunen ger bidrag till en förening där ordföranden inte delar gemene mans politiska och humanitära åsikter.

Jag förstår ingenting.

Vi har helt plötsligt själva gått och tagit på oss ryssmössan.

I mitt förra yrkesliv jobbade jag som journalist, jag har ända sedan uppväxten varit en stor förespråkare för yttrandefriheten. Det är jag även i dag. Men som det resoneras kring den här nyheten i samhället ska vi upphäva yttrandefriheten. Vi ska inte låta folk komma till tals om de inte delar vår ”korrekta” åsikt.

Voltaires andemening ”jag delar inte din åsikt, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem” passar väldigt bra i detta sammanhang.

Ska vi sluta intervjua personer som har ”fel” åsikt? Och vems åsikt är då ”rätt”?

Det är faktiskt inte kriminellt att vara dum. I sådana fall skulle vi ha ännu mer överbelastade fängelser. Och ska vi börja åsiktsregistrera föreningars ordförande så vet jag inte riktigt vart vi hamnar. Det finns säkerligen både nazister, rasister, kvinnomisshandlare och gud vet allt som sitter som styrelseordföranden. Bara i Luleå kommun.

Kikar vi på hela Norrbotten tror jag vi kommer att få mycket att göra med indragna kommunbidrag och liknande. Som ni märker har jag eldat upp mig rejält över det här, och det har jag.

Drar vissa likheter i politiken, man har under flera år försökt trycka ner och tysta Sverigedemokraterna för att de inte ska få luft och växa. Vad händer? Det blir precis tvärtom. I stället för att låta åsikterna stå för dem själva och låta folk syna dumheterna. Oavsett vilket parti de kommer ifrån.

Likaså i detta fallet. Sedan måste vi, naiva svenskar, också förstå att det ryska folket levt under förtryck i så många livsåldrar att det förefaller helt naturligt att man köper propagandan. Att man tycker att Putin är världsbäst, det kommer liksom med paketet och är i sig inte konstigt. Jag är mer förundrad och imponerad över de ryssar, bosatta i Ryssland, som protesterar mot Putin. Det är en synnerligen modig handling.

Att belysa alla sidor av en konflikt är ett journalistiskt uppdrag och jag hyllar publiceringen. Jag hyllar inte åsikterna i artikeln, men rätten att få uttrycka dem. Den skulle jag dö för.

Annars kan jag lika gärna ta på mig ryssmössan.

Malin Öhrlund

FOTNOT: Frågan kommer att diskuteras i podd 26 som du kan lyssna på 11 mars.

 

 

Fler krönikor

13
Maj

Politiker, prata ur skägget!

Det är valår. Politikerna måste visa respekt för oss väljare och prata tydligt om vad de går till val på – istället för att framstå som mediatränade strateger.
Det är valår och det märks, skulle man kunna säga. De stora tv-kanalerna laddar på med partiledardebatter. En del av det traditionella slaget med frågor och svar, andra med experter i studion och politiker som får debattera frågor som rör allt från skola, bensinpris och polis till klimat, försvar och demokrati.
06
Maj

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Jag kommer till en insikt om vad jag ser i debatten: Vanliga människor som gör underverk med fläskkarré och skidbilder från fjällen, skriver och reflekterar om virus och krig med insikt och känsla.
22
Apr

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Är det verkligen bara tillgången på el och markytor som gör att stora satsningar planeras till norra Sverige? Eller är det möjligen så att vi går med på vad som helst utan motprestationer?
15
Apr

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Här i norr åt vi pingstägg i stället för påskägg förr i tiden. Fåglarnas sexliv stämde inte riktigt överens med den kristna naturen.