Peter Larsson: Ljuset kommer från norr

08
Apr
Regeringens samordnare för samhällsomvandlingen gästar Konsulatet. Det blev ett samtal med många insikter, utmaningar, hot och möjligheter.

Det är oerhört mycket som händer nu. Enorma investeringar, många utmaningar och stora hot. Framförallt finns det möjligheter: vi i norra Sverige står idag inför många likartade vägval och utmaningar som fanns för mer än hundra år sedan. Dåtidens batterifabrik i Skellefteå var byggandet av vattenkraftverket Porjus.  En katedral i vildmarken kallades den poetiskt. Sådana ord vill vi nog undvika att använda idag, men det är faktiskt mer som är likt än vad som skiljer. 

Under lång tid har vi upplevt i norr att vi inte synts i riksmedia. När allt har vänt, har chefredaktören för DN gjort humoristiska klipp där han driver med att de bara skådat sin egen navel på Södermalm, istället för att förstå att hela Sverige är viktigt. 

I Konsulatet hade vi i avsnitt 14 besök av Linda Modig precis när hon seglade upp som vice ordförande för Centerpartiet. Då pekade hon på hur mycket arbete som lagts ned på att visa övriga Sverige att vi finns. Lite lakoniskt konstaterade hon att det vi jobbat med i åratal helt plötsligt hamnade i nyheternas centrum, när regeringens samordnare Peter Larsson vände på en Sverigekarta och sa att ”ljuset kommer från norr”. 

Idag kan ni lyssna på Peter Larsson som utvecklar sina resonemang i vårt senaste poddavsnitt Gäst hos Konsulatet. Utan att gå in alltför mycket på innehållet (ni får allt lyssna själva) kan jag nämna att hans kommentar på diskussionen om ”vi här i norr” var: De som bor söderut säger aldrig ”vi här i söder”

Det är bara en liten insikt bland många från Peter Larsson. Lyssna på hur han utvecklar utmaningarna vi står inför. Det är inte bara vår omställning här i norr. Det handlar om hela landets sätt att se på våra möjligheter. Faktiskt hela världens omställning till ett fossilfritt samhälle.

Jonas Lundström

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.