Peter Larsson: Ljuset kommer från norr

08
Apr
Regeringens samordnare för samhällsomvandlingen gästar Konsulatet. Det blev ett samtal med många insikter, utmaningar, hot och möjligheter.

Det är oerhört mycket som händer nu. Enorma investeringar, många utmaningar och stora hot. Framförallt finns det möjligheter: vi i norra Sverige står idag inför många likartade vägval och utmaningar som fanns för mer än hundra år sedan. Dåtidens batterifabrik i Skellefteå var byggandet av vattenkraftverket Porjus.  En katedral i vildmarken kallades den poetiskt. Sådana ord vill vi nog undvika att använda idag, men det är faktiskt mer som är likt än vad som skiljer. 

Under lång tid har vi upplevt i norr att vi inte synts i riksmedia. När allt har vänt, har chefredaktören för DN gjort humoristiska klipp där han driver med att de bara skådat sin egen navel på Södermalm, istället för att förstå att hela Sverige är viktigt. 

I Konsulatet hade vi i avsnitt 14 besök av Linda Modig precis när hon seglade upp som vice ordförande för Centerpartiet. Då pekade hon på hur mycket arbete som lagts ned på att visa övriga Sverige att vi finns. Lite lakoniskt konstaterade hon att det vi jobbat med i åratal helt plötsligt hamnade i nyheternas centrum, när regeringens samordnare Peter Larsson vände på en Sverigekarta och sa att ”ljuset kommer från norr”. 

Idag kan ni lyssna på Peter Larsson som utvecklar sina resonemang i vårt senaste poddavsnitt Gäst hos Konsulatet. Utan att gå in alltför mycket på innehållet (ni får allt lyssna själva) kan jag nämna att hans kommentar på diskussionen om ”vi här i norr” var: De som bor söderut säger aldrig ”vi här i söder”

Det är bara en liten insikt bland många från Peter Larsson. Lyssna på hur han utvecklar utmaningarna vi står inför. Det är inte bara vår omställning här i norr. Det handlar om hela landets sätt att se på våra möjligheter. Faktiskt hela världens omställning till ett fossilfritt samhälle.

Jonas Lundström

Fler krönikor

13
Maj

Politiker, prata ur skägget!

Det är valår. Politikerna måste visa respekt för oss väljare och prata tydligt om vad de går till val på – istället för att framstå som mediatränade strateger.
Det är valår och det märks, skulle man kunna säga. De stora tv-kanalerna laddar på med partiledardebatter. En del av det traditionella slaget med frågor och svar, andra med experter i studion och politiker som får debattera frågor som rör allt från skola, bensinpris och polis till klimat, försvar och demokrati.
06
Maj

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Jag kommer till en insikt om vad jag ser i debatten: Vanliga människor som gör underverk med fläskkarré och skidbilder från fjällen, skriver och reflekterar om virus och krig med insikt och känsla.
22
Apr

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Är det verkligen bara tillgången på el och markytor som gör att stora satsningar planeras till norra Sverige? Eller är det möjligen så att vi går med på vad som helst utan motprestationer?
15
Apr

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Här i norr åt vi pingstägg i stället för påskägg förr i tiden. Fåglarnas sexliv stämde inte riktigt överens med den kristna naturen.