Män och killar som gör tjejer och kvinnor rädda

15
Apr
MALIN ÖHRLUND: I dag är det tafsardagen, men fenomenet förekommer hela tiden. Varje dag, året runt. De bra killarna och männen behöver förstå tjejers rädsla för att vi ska kunna komma vidare.

I dag skriver vi 15 april 2021 och för er som inte vet det så är det ”tafsardagen” just i dag. Ett fenomen som sprids på sociala medier och som uppmanar killar att på olika sätt beröra tjejer, dokumentera det och lägga upp på sina sociala medier.

Vansinne, på alla sätt och vis.

Det sorgliga i kråksången är att detta fenomen egentligen inte är kopplat till ett visst datum eller en viss dag. Det förekommer hela tiden. Året runt.

Ju äldre jag blir desto mer feminist tycks jag bli och feministen och människan i mig kräks i munnen av hela det här sättet att behandla främst kvinnor och tjejer. Jag blir förfärad och förfasad över det faktum att jag måste sätta mig ner med min sjuåriga dotter och förklara för henne vad hon ska och inte ska tolerera.

Att man inte skickar bilder till okända, att man inte kliver in i en okänd bil, att även om personer säger att ”din mamma har sagt att jag ska hämta dig” så kliver man inte in. Man följer inte med. Sju år gammal och det är inte frågan om – utan när det ska hända något otäckt.

Min plan är givetvis att hålla min dotter så långt bort från sociala medier som möjligt så länge jag bara kan. Men till slut kommer även jag att få ge efter.

Det man kan hoppas då är att vi föräldrar gett vår dotter så mycket självförtroende och självkänsla att hon vågar berätta för oss när det händer något. För oavsett vad så kommer vi älska henne, oavsett om hon skickat en olämplig bild, lämnat ut för mycket personliga uppgifter eller vad det nu må vara. Vi kommer skydda henne och älska henne.

Ni som har barn i tidiga tonåren, oavsett kön, sätt er ner tillsammans med era barn och slå på P1-dokumentären ”Manipulatören”. En hiskelig historia om hur unga tjejers förtroende utnyttjas för en mans njutning. Hur han med hot och manipulationer tvingar unga tjejer att göra saker mot sin vilja. Av skam och rädsla för att berätta.

Tjejer behöver höra den här dokumentären för att ta lärdom, så att inte fler blir utsatta på det här viset. Höra hur de utsatta tjejerna berättar om skräcken, men också om lättnaden när en av tjejerna berättat för sina föräldrar om hoten. Hon resonerade lite som mig, hon menade att vad hon än gjort så kommer hennes föräldrar alltid att älska henne. Så hon berättade. Och då hade ”Manipulatören” ingen hållhake på henne längre och hoten upphörde.

Ni som har tonårskillar hemma bör lyssna tillsammans med dem för att de ska förstå att sådana här människor figurerar i samhället. Och att det är just sådana här män och killar som gör att tjejer och kvinnor är rädda. Livrädda många gånger.

De bra killarna och männen behöver förstå den rädslan för att vi ska kunna komma vidare.

Till dess, tills vi har kommit vidare, kan det vara bra att påminna barnen om vad det egentligen innebär att göra som ”tafsardagen” uppmanar.

Kan vara värt att komma ihåg, det här är polisens ord. Sprid och påminn.

* Den som tafsar på någon gör sig skyldig till sexuellt ofredande.

* Att filma när man själv eller någon annan tafsar kan vara kränkande fotografering.

* Spridning av filmklipp som innehåller tafsande kan vara olaga integritetsintrång, men kan även vara barnpornografibrott.

Malin Öhrlund

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.