Män och killar som gör tjejer och kvinnor rädda

15
Apr
MALIN ÖHRLUND: I dag är det tafsardagen, men fenomenet förekommer hela tiden. Varje dag, året runt. De bra killarna och männen behöver förstå tjejers rädsla för att vi ska kunna komma vidare.

I dag skriver vi 15 april 2021 och för er som inte vet det så är det ”tafsardagen” just i dag. Ett fenomen som sprids på sociala medier och som uppmanar killar att på olika sätt beröra tjejer, dokumentera det och lägga upp på sina sociala medier.

Vansinne, på alla sätt och vis.

Det sorgliga i kråksången är att detta fenomen egentligen inte är kopplat till ett visst datum eller en viss dag. Det förekommer hela tiden. Året runt.

Ju äldre jag blir desto mer feminist tycks jag bli och feministen och människan i mig kräks i munnen av hela det här sättet att behandla främst kvinnor och tjejer. Jag blir förfärad och förfasad över det faktum att jag måste sätta mig ner med min sjuåriga dotter och förklara för henne vad hon ska och inte ska tolerera.

Att man inte skickar bilder till okända, att man inte kliver in i en okänd bil, att även om personer säger att ”din mamma har sagt att jag ska hämta dig” så kliver man inte in. Man följer inte med. Sju år gammal och det är inte frågan om – utan när det ska hända något otäckt.

Min plan är givetvis att hålla min dotter så långt bort från sociala medier som möjligt så länge jag bara kan. Men till slut kommer även jag att få ge efter.

Det man kan hoppas då är att vi föräldrar gett vår dotter så mycket självförtroende och självkänsla att hon vågar berätta för oss när det händer något. För oavsett vad så kommer vi älska henne, oavsett om hon skickat en olämplig bild, lämnat ut för mycket personliga uppgifter eller vad det nu må vara. Vi kommer skydda henne och älska henne.

Ni som har barn i tidiga tonåren, oavsett kön, sätt er ner tillsammans med era barn och slå på P1-dokumentären ”Manipulatören”. En hiskelig historia om hur unga tjejers förtroende utnyttjas för en mans njutning. Hur han med hot och manipulationer tvingar unga tjejer att göra saker mot sin vilja. Av skam och rädsla för att berätta.

Tjejer behöver höra den här dokumentären för att ta lärdom, så att inte fler blir utsatta på det här viset. Höra hur de utsatta tjejerna berättar om skräcken, men också om lättnaden när en av tjejerna berättat för sina föräldrar om hoten. Hon resonerade lite som mig, hon menade att vad hon än gjort så kommer hennes föräldrar alltid att älska henne. Så hon berättade. Och då hade ”Manipulatören” ingen hållhake på henne längre och hoten upphörde.

Ni som har tonårskillar hemma bör lyssna tillsammans med dem för att de ska förstå att sådana här människor figurerar i samhället. Och att det är just sådana här män och killar som gör att tjejer och kvinnor är rädda. Livrädda många gånger.

De bra killarna och männen behöver förstå den rädslan för att vi ska kunna komma vidare.

Till dess, tills vi har kommit vidare, kan det vara bra att påminna barnen om vad det egentligen innebär att göra som ”tafsardagen” uppmanar.

Kan vara värt att komma ihåg, det här är polisens ord. Sprid och påminn.

* Den som tafsar på någon gör sig skyldig till sexuellt ofredande.

* Att filma när man själv eller någon annan tafsar kan vara kränkande fotografering.

* Spridning av filmklipp som innehåller tafsande kan vara olaga integritetsintrång, men kan även vara barnpornografibrott.

Malin Öhrlund

Fler krönikor

13
Maj

Politiker, prata ur skägget!

Det är valår. Politikerna måste visa respekt för oss väljare och prata tydligt om vad de går till val på – istället för att framstå som mediatränade strateger.
Det är valår och det märks, skulle man kunna säga. De stora tv-kanalerna laddar på med partiledardebatter. En del av det traditionella slaget med frågor och svar, andra med experter i studion och politiker som får debattera frågor som rör allt från skola, bensinpris och polis till klimat, försvar och demokrati.
06
Maj

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Jag kommer till en insikt om vad jag ser i debatten: Vanliga människor som gör underverk med fläskkarré och skidbilder från fjällen, skriver och reflekterar om virus och krig med insikt och känsla.
22
Apr

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Är det verkligen bara tillgången på el och markytor som gör att stora satsningar planeras till norra Sverige? Eller är det möjligen så att vi går med på vad som helst utan motprestationer?
15
Apr

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Här i norr åt vi pingstägg i stället för påskägg förr i tiden. Fåglarnas sexliv stämde inte riktigt överens med den kristna naturen.