Män och killar som gör tjejer och kvinnor rädda

15
Apr
MALIN ÖHRLUND: I dag är det tafsardagen, men fenomenet förekommer hela tiden. Varje dag, året runt. De bra killarna och männen behöver förstå tjejers rädsla för att vi ska kunna komma vidare.

I dag skriver vi 15 april 2021 och för er som inte vet det så är det ”tafsardagen” just i dag. Ett fenomen som sprids på sociala medier och som uppmanar killar att på olika sätt beröra tjejer, dokumentera det och lägga upp på sina sociala medier.

Vansinne, på alla sätt och vis.

Det sorgliga i kråksången är att detta fenomen egentligen inte är kopplat till ett visst datum eller en viss dag. Det förekommer hela tiden. Året runt.

Ju äldre jag blir desto mer feminist tycks jag bli och feministen och människan i mig kräks i munnen av hela det här sättet att behandla främst kvinnor och tjejer. Jag blir förfärad och förfasad över det faktum att jag måste sätta mig ner med min sjuåriga dotter och förklara för henne vad hon ska och inte ska tolerera.

Att man inte skickar bilder till okända, att man inte kliver in i en okänd bil, att även om personer säger att ”din mamma har sagt att jag ska hämta dig” så kliver man inte in. Man följer inte med. Sju år gammal och det är inte frågan om – utan när det ska hända något otäckt.

Min plan är givetvis att hålla min dotter så långt bort från sociala medier som möjligt så länge jag bara kan. Men till slut kommer även jag att få ge efter.

Det man kan hoppas då är att vi föräldrar gett vår dotter så mycket självförtroende och självkänsla att hon vågar berätta för oss när det händer något. För oavsett vad så kommer vi älska henne, oavsett om hon skickat en olämplig bild, lämnat ut för mycket personliga uppgifter eller vad det nu må vara. Vi kommer skydda henne och älska henne.

Ni som har barn i tidiga tonåren, oavsett kön, sätt er ner tillsammans med era barn och slå på P1-dokumentären ”Manipulatören”. En hiskelig historia om hur unga tjejers förtroende utnyttjas för en mans njutning. Hur han med hot och manipulationer tvingar unga tjejer att göra saker mot sin vilja. Av skam och rädsla för att berätta.

Tjejer behöver höra den här dokumentären för att ta lärdom, så att inte fler blir utsatta på det här viset. Höra hur de utsatta tjejerna berättar om skräcken, men också om lättnaden när en av tjejerna berättat för sina föräldrar om hoten. Hon resonerade lite som mig, hon menade att vad hon än gjort så kommer hennes föräldrar alltid att älska henne. Så hon berättade. Och då hade ”Manipulatören” ingen hållhake på henne längre och hoten upphörde.

Ni som har tonårskillar hemma bör lyssna tillsammans med dem för att de ska förstå att sådana här människor figurerar i samhället. Och att det är just sådana här män och killar som gör att tjejer och kvinnor är rädda. Livrädda många gånger.

De bra killarna och männen behöver förstå den rädslan för att vi ska kunna komma vidare.

Till dess, tills vi har kommit vidare, kan det vara bra att påminna barnen om vad det egentligen innebär att göra som ”tafsardagen” uppmanar.

Kan vara värt att komma ihåg, det här är polisens ord. Sprid och påminn.

* Den som tafsar på någon gör sig skyldig till sexuellt ofredande.

* Att filma när man själv eller någon annan tafsar kan vara kränkande fotografering.

* Spridning av filmklipp som innehåller tafsande kan vara olaga integritetsintrång, men kan även vara barnpornografibrott.

Malin Öhrlund

Fler krönikor

15
Okt

Broderiets mästarinna gästar Konsulatet

Britta Marakatt-Labba är en av våra mest uppmärksammade konstnärer internationellt. Hon har kallats Broderiets mästarinna och har fått en rad utmärkelser för sitt samiska konstnärskap.
Det tog 40 år för den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba att slå igenom. I Norge var hon känd, och till viss del i Sverige. Men när en gallerist i Stockholm bestämde sig för att ställa ut Marakatt-Labbas bilder möttes hon av småspydiga kommentarer – hemslöjd är väl inget att satsa på! Nyligen tilldelades Britta Marakatt-Labba det ärofyllda Ragnar Lassinanttis kulturpris för 2021.
11
Sep

Luleå Hockey kan gå hela vägen

Luleå Hockey kan gå hela vägen

MALIN ÖHRLUND: Respekt och ledarskap är de viktigaste ingredienserna för att få stopp på hockeyns många hjärnskador. Och kanske kommer Luleå att gå hela vägen i årets SHL.
30
Aug

Lätt som det låter, fast på engelska

Lätt som det låter, fast på engelska

Att utländska ord smyger sig in i svenskan är helt naturligt. Men ibland går det till överdrift – as simple as it sounds, skriver Berndt Tiberg i denna krönika för Konsulatet.
27
Aug

Yrkesfiskarna väger lätt i forskningen

Yrkesfiskarna väger lätt i forskningen

Jonas Lundström reflekterar över naturens artrikedom och att vissa arter är naturligt sällsynta. Man kan inte alltid utgå ifrån att det beror på mänsklig påverkan.