Lillprinsen borde fått heta Luleå

22
Apr
BERNDT TIBERG: Norrbotten fick visserligen ingen hertig, men hovet borde åtminstone hedrat den nye lillprinsen med ett norrbottniskt klingande namn.

Ett bra namn är det bästa man kan ärva, säger det gamla ordspråket. Men det vetetusan. Tiderna förändras och så gör namnen. Nu för tiden kan man heta nästan vad håken som helst.

Hade vi fått en hertig av Norrbotten så hade han hetat Julian. Hertig Julian. Men traditionen fick råda: Norrbotten och Lappland har aldrig haft någon hertig eller hertiginna, och så får det bli. Inte för att jag bryr mig. Däremot är det lite intressant att fundera på namnvalet.

När prinsessan Estelle döptes rasade regentlängdsexperterna. Författaren Herman Lindkvist tyckte att ”Estelle” lät som en nattklubbsdrottning, helt utan rojalistisk anknytning. Och så är det väl med Julian också. De enda Julian jag känner till i vår samtid är en kanadensisk bluespianist, en Lennon och en Assange. Den senare blev husarresthullu på en ambassad i London efter en misstänkt våldtäkt; Att dansa hulahula på nattklubb måste i jämförelse betraktas som en oskuldsfull västanfläkt.

Potatis Pettersson?

Julian är ett rätt vanligt namn i Sverige. 17 kvinnor heter Julian och bortåt 3 000 män. Hade hertigen av Hallands föräldrar haft lite guts hade de förstås döpt gossen till något unikt – som Luleå! Hertig Luleå av Halland, det hade låtit mumma.

Vem minns inte föräldrarna som fick nobben när de ville döpa sin dotter till just Luleå. Skatteverket tyckte Luleå var ett oanständigt namn. Men länsrätten var med på noterna. På SCB:s hemsida framgår att det numera finns två flickor i Sverige med detta underbara namn.

På senare år tycks Skatteverkets namnexekutörer ha blivit betydligt mer liberala. Varför skulle det annars finnas barn i vårt land som döpts till Potatis, Pucko, Balle och Porsche? Fyra grabbar har fått namn efter det berömda bilmärket. Huruvida de har 911 eller Cayenne som mellannamn framgår inte av SCB:s redovisning.

Traktor Tiberg?

I Ryszard (!) Kapuscinskis roman Imperiet läser jag om författarens resor till Sovjetunionen. I den forna delstaten Azerbajdjan hade föräldrar i alla tider lagt ner sin lyriska själ i valet av namn till sina barn. Flickor döptes gärna till Gulnara (blomma), Nargis (narciss), Bahar (vår) eller liknande. Men efter revolutionen krossades denna poetiska namnådra brutalt. Då skulle flickor i stället döpas till namn som hedrade de många moderniteter som dök upp på landsbygden. Därför fick flickorna bolsjevikrobusta namn som Traktor, Lemonad och Chaufför. En pappa, som kanske hoppades på skattelättnader i den sovjetiska femårsplanen, gav sin dotter namnet Finotdel, en förkortning för Finansavdelning.

Även om somliga svenskar fått myndigheternas godkännande att heta rätt udda saker som Brooklyn och Solis, är det ingenting jämfört med många andra länder. På småbarnsföräldrarnas webb Babyhjälpen läser jag att amerikanska barn kan heta Candy Christmas och att en nyzeeländsk krabat döpts till Number 16 Bus Shelter (Busshållplats 16). Månne denna telning ha hedrats med ett namn som för evigt minner om själva platsen för nedkomsten, eller möjligen tillblivelsen?

Prinsessan Luppio?

Norrbottniska namn är väl representerade i svenska statens namnregister. 106 personer har Pajala som efternamn, 18 kvinnor heter Kiruna i förnamn, nio män Giron och sex heter Boden. Fyra män heter Kalix, 14 personer har Töre som förnamn. Sex kvinnor heter Karungi. 44 svenskar har efternamnet Kukkola.

Men ingen i Sverige heter Klöverträsk, Laisvall, Ryssbält eller Luppio. Ett litet tips till det kungliga hovet när de funderar på vad de ska döpa ätteläggen till!

Tänk så mycket folklig glädje hovet skulle sprida med lite norrbottnisk guldkant på namngivningen: Prinsessan Luppio, prins Ryssbält eller varför inte drottning Säivis och kung Deppis!

Berndt (en av 13 000)

Foto: Prins Julian fotograferad av sin far Prins Carl Philip. Copyright Kungl Hovstaterna.

Fler krönikor

13
Maj

Politiker, prata ur skägget!

Det är valår. Politikerna måste visa respekt för oss väljare och prata tydligt om vad de går till val på – istället för att framstå som mediatränade strateger.
Det är valår och det märks, skulle man kunna säga. De stora tv-kanalerna laddar på med partiledardebatter. En del av det traditionella slaget med frågor och svar, andra med experter i studion och politiker som får debattera frågor som rör allt från skola, bensinpris och polis till klimat, försvar och demokrati.
06
Maj

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Jag kommer till en insikt om vad jag ser i debatten: Vanliga människor som gör underverk med fläskkarré och skidbilder från fjällen, skriver och reflekterar om virus och krig med insikt och känsla.
22
Apr

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Är det verkligen bara tillgången på el och markytor som gör att stora satsningar planeras till norra Sverige? Eller är det möjligen så att vi går med på vad som helst utan motprestationer?
15
Apr

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Här i norr åt vi pingstägg i stället för påskägg förr i tiden. Fåglarnas sexliv stämde inte riktigt överens med den kristna naturen.