Lepistö klippan i slutspelet

25
Mar
Nu ställs Linus Omark, Sami Lepistö och Luleå Hockey inför ett slutspel där varje match betyder något. Önskemotståndare? Oskarshamn!

”Vi vill ha mer av det bästa…”

Så sjunger Kenneth & The Knutters varje gång Linus Omark gör mål i Luleå Hockeys tröja. Publiken i Coop Norrbotten Arena har fått höra den ett antal gånger den här säsongen.

I SHL:s sista grundseriematch slog Linus Omark det gamla rekordet på 57 poäng under en säsong, ett rekord som fram tills nu ägts av en annan Linus – Klasén. Det nya rekordet lyder 58 poäng under en säsong. Imponerande. Helt klart.

Nu ställs Linus Omark och Luleå Hockey inför ett slutspel där varje match betyder något. Varje match är vinna eller försvinna. Om det passar Luleå Hockey?

Det återstår att se. Hockeysemantiken brukar prata om ”slutspelslag” och ”slutspelsmentalitet”. I mitt tycke borde den här upplagan av Luleå Hockey ha båda delarna.

Rutin finns i form av Linus Omark, Erik Gustafsson, Brendan Shinnimin, Oscar Engsund och inte minst – Sami Lepistö.

I min värld har vi hyllat den finske härföraren allt för lite. Sami Lepistö värvades under säsongen efter olyckliga skador på backsidan. Han gjorde sin första match i Luleå Hockey den 2 november i derbytorsken mot Skellefteå på bortaplan.

Lepistö är en klippa att jämföra med Kung Janne (Niinimaa) som förgyllde Luleå Hockeys trupp 2010-2011 och stod för imponerande 30 poäng på 48 matcher. Som back.

Egenskaperna är liknande, säker i placeringsspelet, säker på att träffa målet och med en pondus som är 100 procent självklar. Lepistö har hunnit med 29 poäng på 39 matcher den här säsongen och när man talar om ”mer av det bästa” tror jag vi kan vänta oss ännu mer av Lepistö när slutspelet drar i gång.

Luleå Hockey säkrade i och med segern andraplatsen i SHL och en hemmaplansfördel även i semifinalerna. Om man tar sig dit.

Den 31 mars spelas den första kvartsfinalen i Luleå, vilka man får möta är inte klart än. Lag 7-10 ska spela om de sista två kvartsfinalplatserna. Brynäs ställs mot Örebro och Oskarshamn möter Leksand.

Något av dessa lag blir alltså Luleås motståndare. Önskemotstånd? Oskarshamn. Mardrömsmotstånd? Örebro.

Vi får helt enkelt vänta och se. Oavsett blir det ett sjukt spännande slutspel, och går det som man tror – ja då blir semifinalerna något i hästväg. Derbymatcher deluxe.

När det gäller Luleå Hockey/MSSK blev det förlust i den tredje semifinalen mot Linköping och nu väntar en fjärde match i Luleå på lördag.

En finalplats för Luleå Hockey/MSSK är i mina ögon en maxutdelning med tanke på de spelartapp man gjort inför säsongen. Brynäs går hårt åt HV71 i den andra semifinalen och allt talar för att det blir Gävlelaget som står för motståndet i en eventuell final.

I en serie över fem matcher har jag svårt att se Luleå Hockey rubba Brynäs. Men jag har gärna fel.

Malin Öhrlund

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.