Kläm på klämdagen?

27
Maj
Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?

Jag försökte förklara, men det är inte lätt. Hur ska man egentligen säga ”klämdag” på engelska. ”Squeeze day”, försökte jag säga och förklara. En dag som är klämd mellan en kyrklig högtidsdag och Herrens vilodag söndagen. 

En klämdag är ju oftast en fredag eller en torsdag och den kläms ju aldrig mellan en söndag. Många religiöst intresserade konstaterar att sabbaten är på lördagen och därmed inträffar klämdagar som en dag mellan två ledigheter. 

De som arbetar i stora industriföretag med flerskift vet ju att processen inte väjer eller bromsar för kyrkliga högtider. Min amerikanske dåvarande chef tittade misstroget på mig: Klämdag? Menade jag att det finns särskild praxis att inte bara vara ledig på kyrkliga högtider för världens minst religiöst lagda folk? Ska man dessutom ha särskild hänsyn till dagarna mellan helg och kyrklig högtid? Och vad i hela himmelska friden är en ”halvdag i enlighet med kollektivavtal”?

Jag försökte le lite milt, men konstaterade torrt att vi i det här landet minsann visste att vara ledig, även om vi inte riktigt visste vad vi firade. I landet han kom från hade torsdagen där Kristi Himmelsfärd firas, flyttats till närmast följande söndag. Godkänt av både protestanter och katoliker dessutom.

Om någon skulle avkräva mig förklaringen om vår nyss upplevda högtid kan jag i alla fall svara att det måste vara en bra bit efter påsk, men före pingst. En liten sökning ger mig vidare ledning att vi firat denna högtid sedan 300-talet, där den berörs av Eusebius, som under den tiden verkade som biskop i en av provinserna i Syrien. 

Vi svenskar håller hårt i att fira våra kyrkliga ledigheter även om inte alla vet vad som firas. Att fastställa nya helgdagar är ju inte bra för den nationella produktiviteten och därför justerar vi lite grann över tid. Sveriges nationaldag är en sådan dag. Den är numera helgdag och därför offrades annandag pingst.

I det kollektivavtal som tecknats mellan mitt fack och min arbetsgivare kompenseras vi för de fall som nationaldagen inträffar på en lördag eller en söndag. Då får vi fira annandag pingst, men vi får själva välja när den ska inträffa. 

I fjol kunde jag alltså fira annandag pingst dagen efter Kristi Himmelsfärds dag, bara för att en arbetsrättslig förhandling skett. Jag vet vad min tidigare chef skulle säga, som den fromme katolik han är. Frågan är vad biskop Eusebius från Syrien skulle sagt 1800 år tidigare, om han vetat?

Glad klämdag på er alla som kan!

Jonas Lundström

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.