Hur får vi stopp på mäns våld mot kvinnor?

14
Jul
MALIN ÖHRLUND: Vi har misslyckats som samhälle. Mäns våld mot kvinnor fortsätter. Konsekvenserna är fasansfulla. För några dagar sedan valde en kvinna att ta livet av sig själv och sina barn.

Vi har misslyckats som samhälle. Igen.

Den 7 juli 2021 valde en 30-årig tvåbarnsmamma att ta sina barn i famnen, ställa sig på en tågräls och inte flytta sig.

Lokföraren tutade och gjorde allt i sin makt för att undvika det oundvikliga. Men lyckades inte. Den 30-åriga mamman hade bestämt sig.

År av trakasserier, hot, förnedring och våld ledde till att kvinnan slutligen fick skyddat boende. Ett boende där hon skulle vara säker från mannen som utövade våldet. Barnens far.

Kvinnan var nedbruten, psykiskt och fysiskt. Hon var i sina egna ögon inte värd någonting och hade slutit sig från samhället. Ett samhälle som misslyckats att skydda henne och barnen.

Våldsverkaren fick delad vårdnad

Den där onsdagen i juli fick hon beskedet att barnens far fått delad vårdnad. Att hennes två barn skulle bo varannan vecka med den person som gjort hennes liv till ett helvete. Som misshandlat, hotat, hatat och förnedrat henne under flera år.

I det läget såg hon inget alternativ. Hon ställde sig på rälsen och tågets kraft och fart avslutade hennes lidande. Barnen tog hon med sig in i evigheten.

Här är det säkert många som anser att kvinnan gjorde fel, att hon mördade två oskyldiga barn. Men jag säger att det är vi som gjort fel. Som samhälle.

Samhällets misslyckande

Vi har gjort så mycket fel att vi inte lyckats skydda kvinnan, hennes barn och liv. Vi har misslyckats så enormt att vi inte gav henne några alternativ. I hennes värld var döden ett bättre alternativ. Snacka om att vi misslyckats. Som samhälle.

Det gör ont i mig när jag tänker på det här, när jag tänker på hennes utsatthet, hennes hopplöshet och hennes ångest. Det gör så ont. Och något som om möjligt gör ännu ondare är att jag vet att detta inte är första eller för den delen, sista, gången det här händer. Vi har tappat greppet som samhälle i frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

Totalt tappat greppet.

8 av 10 misshandlas av någon de känner

För anmälda misshandelsbrott mot vuxna kvinnor under 2020 var det vanligast, 80 procent, att brottet utfördes av en för offret bekant person.

Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor där offret och förövaren var eller hade varit i en parrelation uppgick till 13 fall under 2020.

Det motsvarar ungefär hälften, drygt 52 procent, av samtliga fall av dödligt våld mot kvinnor under 2020.

Kvinnor straffas för fotbollsförluster

I söndags spelades EM-finalen i fotboll mellan Italien och England. Enligt forskning från Lancasters universitet ökar våldet i engelska hem med 26 procent när England vinner och med 38 procent när England förlorar. Undrar hur det såg ut i söndags? Efter en strafförlust i en EM-final? Jag vill inte tänka på det. Eller på hur sjukt detta faktum är.

När ska det ta slut? Hur ska vi få stopp på mäns våld mot kvinnor?

Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) genomför tillsammans med SCB en trygghetsundersökning där man tillfrågar 15.000 kvinnor om ur de haft det under pandemin. Eftersom antalet samtal till Roks minskat under 2020 misstänker organisationen att det beror på att många varit isolerade med sin familj under stora delar av dygnet och därmed inte vågat eller haft möjlighet att ringa.

UN Women har gjort en uppskattning att våldet i hemmet ökat med 30 procent under pandemin.

När ska det ta slut? Hur ska vi få stopp på mäns våld mot kvinnor?

Man kan hoppas att det 40-punktsprogram som regeringen lade fram i juni inte blir en pappersprodukt. Att man inte tappar fokuset över sommaren efter regeringskaos och semestrar.

Men vi kan alla göra någonting. Det börjar med oss. Vad vi tolererar och inte, vad vi lär våra barn, hur vi pratar och kommunicerar.

Jag ger er en liten hemläxa över sommaren. Surfa in på www.huskurage.se och läs, läs och lär.

Då har vi kommit en liten bit på vägen, i alla fall.

 

Malin Öhrlund

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.