Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

15
Apr
Här i norr åt vi pingstägg i stället för påskägg förr i tiden. Fåglarnas sexliv stämde inte riktigt överens med den kristna naturen.

I ”Mathistorisk uppslagsbok”  bjuder Jan-Öjvind Swahn på många överraskande förklaringar till det svenska köket och våra mattraditioner. Hur länge har vi ätit med gaffel? Vem uppfann konservburken? Varför äter vi ärter med fläsk på torsdagar? Hur gjorde stenåldersfolket sitt tuggummi? Allt man grubblat sig hungrig av, mättar den fd professorn och folkloristen Swahn med stor berättaraptit.

När det gäller den klassiska maträtten i norr, surströmmingen, berättar Swahn en sägen om att det började med Gustav Vasa. När Sverige låg i konflikt med Lübeck och Hansan ströps tillgången på salt så att insaltningen av strömming misslyckades – men jäsningen i tunnorna tog en helt annan vändning och den ”äkta” surströmmingen skapades. Men i själva verket är surströmmingstillverkningen en gåva från Eurasien, alltså en mycket gammal konserveringsmetod.

När det gäller påskägg handlar det om den rituella föda som förtärs i störst antal av flest människor under loppet av ett dygn eller två. Bakgrunden till påskens äggdiet, berättar Swahn, är påskfastan och fåglarnas sexliv!

När vilda fåglar och tama höns började lägga ägg på våren rådde vanligtvis fasta, och ägg var inte tillåten fastemat. Alltså måste man spara de ägg man samlade in tills fastan var slut på påskdagen. Här i norra Sverige inföll påsken ofta alltför tidigt för att det skulle finnas ägg att tillgå. Därför fick våra förfäder i norr äta ägg till pingsten i stället.

Målade påskägg omtalas under 1700-talet då det blev på modet att skicka dekorerade ägg till vänner och anställda. Traditionen övergick snabbt till skapandet av konstgjorde ägg i glas, porslin eller ädla metaller. Kulmen på denna sed blev de världsberömda Fabergéäggen som ryska tsaren gav till familjen och sina gunstlingar.

Berndt Tiberg

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.