Ett självständigt Norrland är som plättar och pannkakor

25
Jul
JONAS LUNDSTRÖM: De som bor norr i Norrland och är norrlänningar säger vare sig Norrland eller norrlänning. Men provinsialismen i norr tycks stark och har klara likheter med plättar och pannkakor.

Norrland eller norra Sverige? Vissa av oss vill vi tala om hur andra ser på vår del av landet och föredrar då det ena av de två namnen. På sätt och vis som om man vill kalla den stekta smeten på mjöl, ägg, mjölk och salt för pannkakor – eller om man med kraft hävdar att det faktiskt heter plättar.

Begreppen är allt annat än klara. Kärt barn har inte bara många namn, utan betyder dessutom lite olika saker. Med norra Sverige och Norrland avses olika delar av den norra delen av landet.

Ibland är värmlänningar norrlänningar

I den första benämningen räknas Dalarna och Värmland in i gemenskapen, medan Norrland (oftast) definieras som fem av de sex nordligaste länen i landet (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Gävleborg, men inte Dalarna).

Som vi talar om i poddavsnittet ”All världens Norrland” finns det dessutom skillnader i vad Norrland är rent geografiskt. Vi skiljer mellan den politiska, administrativa, biologiska och språkliga kartan. Vi diskuterar och iakttar att det dessutom är så, att vi som bor i Norrland aldrig egentligen talar om oss själva som norrlänningar eller att vi bor i Norrland.

Är Norrland som Skottland?

Däremot verkar vi ha en stark provinsialism: när KIT/Novus för några år sedan undersökte inställningen till ett självständigt Norrland var det jämnt lopp mellan de som ville och de som inte ville bryta sig oss från nationen. En femtedel av de tillfrågade visste inte vad de ville svara.

Om vi tar undersökningen som vore den sanning, ligger vi därmed på likartade siffror för självständighet som gällde vid folkomröstningen om Skottland skulle bryta sig ur Storbritannien.

Det blev ingen region av Norrland

Det fanns en hel del övrigt att önska kring undersökningen: den tog exempelvis inte med Gävleborg i underlaget och belyste antagligen också den eviga frågan om att känna sig långt borta från makten. Det skulle kanske förklara att tankarna på att skapa en gemensam region för de fyra nordligaste länen aldrig fick ett folkligt genomslag.

Alla som var med i debatten visste nog egentligen att ett region Norrland inte skulle samla en majoritet av oss som bor här.

Gränsen mellan plätta och pannkaka

Ungefär samtidigt gjordes en annan undersökning i ett viktigt ämne. Heter det plätta eller pannkaka, när man gräddar en särskild smet i en panna med ungefär 30 cm i diameter? Undersökningen höll väl ungefär lika hög klass som den jag refererade till nyss. Svaren fördelades geografiskt. I norr heter det plättar och i söder heter det pannkakor.

Men inte heller här kan vi tala om att gränsen går mellan Norrland och övriga Sverige: den språkliga gränsen mellan pannkaksland och plättland går mitt i Västerbotten, i höjd med Robertsfors.

Inte ens i frågan om namnet på vår barndoms favoriträtt kan vi samla oss i Norrland. I regiondebatten lyckas vi inte heller samla oss till att vara annat än fem småplättar. Att diskutera Norrland eller norra Sverige är därmed inte intressant förrän vi vill vara en och samma plätta. Eller pannkaka som de säger, de där sörlänningarna.

Får det vara en plätta till?

JONAS LUNDSTRÖM

 

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.