Broderiets mästarinna gästar Konsulatet

15
Okt
Britta Marakatt-Labba är en av våra mest uppmärksammade konstnärer internationellt. Hon har kallats Broderiets mästarinna och har fått en rad utmärkelser för sitt samiska konstnärskap.

Det tog 40 år för den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba att slå igenom. I Norge var hon känd, och till viss del i Sverige. Men när en gallerist i Stockholm bestämde sig för att ställa ut Marakatt-Labbas bilder möttes hon av småspydiga kommentarer – hemslöjd är väl inget att satsa på!

Nyligen tilldelades Britta Marakatt-Labba det ärofyllda Ragnar Lassinanttis kulturpris för 2021. Utmärkelsen är bara en i den långa raden erkännanden som på senare år strömmat till konstnären.

Copyright: Britta Marakatt-Labba

 

– Jag uppskattar de här utmärkelserna. De ger en slags dubbel glädje. Ibland undrar jag för vem jag gör min konst, när jag sitter ensam i Övre Soppero och skapar mina bilder. Men när jag får de här priserna förstår jag att det finns människor därute som uppmärksammar det jag gör, säger Britta i intervjun för Konsulatet dagen efter den senaste utmärkelsen.

Och visst finns det många ”därute” som uppmärksammar hennes bilder, miniatyrvärldarna som hon långsamt broderar med nål och tråd. Som dagboksanteckningar sydda med långsamhetens estetik, för att citera Britta.

Copyright: Britta Marakatt-Labba

Miniatyrvärldarna med scener ur den samiska vardagen, politiska reflektioner, berättelser om samisk kultur och historia är ständigt på resande fot. Tyskland, Danmark, Frankrike, Finland, Japan – för att bara nämna några länder vid sidan av Sverige. Överallt kommer intresserade för att se och beundra hennes broderade berättelser. Inom kort exponeras de i Washington DC och bara några veckor senare visas en separatutställning i Alberta i Kanada.

Copyright: Britta Marakatt-Labba

I dag är Britta Marakatt-Labba en av våra mest uppmärksammade konstnärer internationellt. Och galleristen som fick skit för att hon i begynnelsen satsade på Britta har aldrig ångrat sig.

Lyssna på podden där broderiets mästarinna fläter samman sin uppväxt med sitt spännande konstnärskap. Du får möta en varm, klok och öppenhjärtlig samisk kvinna som är besjälad av sin mission: Att stygn för stygn berätta så att vi förstår.

Berndt Tiberg

Foton i krönikan: Kråkorna, Du for, Du borde ha stannat och Färden. Copyright samtliga bilder: Britta Marakatt-Labba. Bilderna anknyter till samtalet i podcasten Gäst hos Konsulatet: Britta Marakatt-Labba, avsnitt 17.

Copyright: Britta Marakatt-Labba

 

 

 

 

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.