Broderiets mästarinna gästar Konsulatet

15
Okt
Britta Marakatt-Labba är en av våra mest uppmärksammade konstnärer internationellt. Hon har kallats Broderiets mästarinna och har fått en rad utmärkelser för sitt samiska konstnärskap.

Det tog 40 år för den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba att slå igenom. I Norge var hon känd, och till viss del i Sverige. Men när en gallerist i Stockholm bestämde sig för att ställa ut Marakatt-Labbas bilder möttes hon av småspydiga kommentarer – hemslöjd är väl inget att satsa på!

Nyligen tilldelades Britta Marakatt-Labba det ärofyllda Ragnar Lassinanttis kulturpris för 2021. Utmärkelsen är bara en i den långa raden erkännanden som på senare år strömmat till konstnären.

Copyright: Britta Marakatt-Labba

 

– Jag uppskattar de här utmärkelserna. De ger en slags dubbel glädje. Ibland undrar jag för vem jag gör min konst, när jag sitter ensam i Övre Soppero och skapar mina bilder. Men när jag får de här priserna förstår jag att det finns människor därute som uppmärksammar det jag gör, säger Britta i intervjun för Konsulatet dagen efter den senaste utmärkelsen.

Och visst finns det många ”därute” som uppmärksammar hennes bilder, miniatyrvärldarna som hon långsamt broderar med nål och tråd. Som dagboksanteckningar sydda med långsamhetens estetik, för att citera Britta.

Copyright: Britta Marakatt-Labba

Miniatyrvärldarna med scener ur den samiska vardagen, politiska reflektioner, berättelser om samisk kultur och historia är ständigt på resande fot. Tyskland, Danmark, Frankrike, Finland, Japan – för att bara nämna några länder vid sidan av Sverige. Överallt kommer intresserade för att se och beundra hennes broderade berättelser. Inom kort exponeras de i Washington DC och bara några veckor senare visas en separatutställning i Alberta i Kanada.

Copyright: Britta Marakatt-Labba

I dag är Britta Marakatt-Labba en av våra mest uppmärksammade konstnärer internationellt. Och galleristen som fick skit för att hon i begynnelsen satsade på Britta har aldrig ångrat sig.

Lyssna på podden där broderiets mästarinna fläter samman sin uppväxt med sitt spännande konstnärskap. Du får möta en varm, klok och öppenhjärtlig samisk kvinna som är besjälad av sin mission: Att stygn för stygn berätta så att vi förstår.

Berndt Tiberg

Foton i krönikan: Kråkorna, Du for, Du borde ha stannat och Färden. Copyright samtliga bilder: Britta Marakatt-Labba. Bilderna anknyter till samtalet i podcasten Gäst hos Konsulatet: Britta Marakatt-Labba, avsnitt 17.

Copyright: Britta Marakatt-Labba

 

 

 

 

Fler krönikor

13
Maj

Politiker, prata ur skägget!

Det är valår. Politikerna måste visa respekt för oss väljare och prata tydligt om vad de går till val på – istället för att framstå som mediatränade strateger.
Det är valår och det märks, skulle man kunna säga. De stora tv-kanalerna laddar på med partiledardebatter. En del av det traditionella slaget med frågor och svar, andra med experter i studion och politiker som får debattera frågor som rör allt från skola, bensinpris och polis till klimat, försvar och demokrati.
06
Maj

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Jag kommer till en insikt om vad jag ser i debatten: Vanliga människor som gör underverk med fläskkarré och skidbilder från fjällen, skriver och reflekterar om virus och krig med insikt och känsla.
22
Apr

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Är det verkligen bara tillgången på el och markytor som gör att stora satsningar planeras till norra Sverige? Eller är det möjligen så att vi går med på vad som helst utan motprestationer?
15
Apr

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Här i norr åt vi pingstägg i stället för påskägg förr i tiden. Fåglarnas sexliv stämde inte riktigt överens med den kristna naturen.