Broderiets mästarinna gästar Konsulatet
)
Okt
Det tog 40 år för den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba att slå igenom. I Norge var hon känd, och till viss del i Sverige. Men när en gallerist i Stockholm bestämde sig för att ställa ut Marakatt-Labbas bilder möttes hon av småspydiga kommentarer – hemslöjd är väl inget att satsa på!
Nyligen tilldelades Britta Marakatt-Labba det ärofyllda Ragnar Lassinanttis kulturpris för 2021. Utmärkelsen är bara en i den långa raden erkännanden som på senare år strömmat till konstnären.

– Jag uppskattar de här utmärkelserna. De ger en slags dubbel glädje. Ibland undrar jag för vem jag gör min konst, när jag sitter ensam i Övre Soppero och skapar mina bilder. Men när jag får de här priserna förstår jag att det finns människor därute som uppmärksammar det jag gör, säger Britta i intervjun för Konsulatet dagen efter den senaste utmärkelsen.
Och visst finns det många ”därute” som uppmärksammar hennes bilder, miniatyrvärldarna som hon långsamt broderar med nål och tråd. Som dagboksanteckningar sydda med långsamhetens estetik, för att citera Britta.

Miniatyrvärldarna med scener ur den samiska vardagen, politiska reflektioner, berättelser om samisk kultur och historia är ständigt på resande fot. Tyskland, Danmark, Frankrike, Finland, Japan – för att bara nämna några länder vid sidan av Sverige. Överallt kommer intresserade för att se och beundra hennes broderade berättelser. Inom kort exponeras de i Washington DC och bara några veckor senare visas en separatutställning i Alberta i Kanada.

I dag är Britta Marakatt-Labba en av våra mest uppmärksammade konstnärer internationellt. Och galleristen som fick skit för att hon i begynnelsen satsade på Britta har aldrig ångrat sig.
Lyssna på podden där broderiets mästarinna fläter samman sin uppväxt med sitt spännande konstnärskap. Du får möta en varm, klok och öppenhjärtlig samisk kvinna som är besjälad av sin mission: Att stygn för stygn berätta så att vi förstår.
Berndt Tiberg
Foton i krönikan: Kråkorna, Du for, Du borde ha stannat och Färden. Copyright samtliga bilder: Britta Marakatt-Labba. Bilderna anknyter till samtalet i podcasten Gäst hos Konsulatet: Britta Marakatt-Labba, avsnitt 17.
