Barnlek att ta sig in i en dator
)
Apr
Hackarna har förklarat cyberkrig mot Ryssland. Den som vill skydda sig mot ett intrång i sin mobil eller dator ska börja med att byta lösenord, även om det inte hjälper när hackergruppen Anonymous slår till.
Efter Anonymous massiva hackerattack mot Ryssland har många myndigheter, större företag, deras databaser och hemsidor blivit oläsliga eller omöjliga att använda. Hackerkollektivet Anonymous har tidigare gett sig på bl a CIA, Scientologerna och Ku Klux Klan. Efter terrorattackerna i Paris hjälpte gruppen Twitter att stänga över 20 000 konton som tillhörde terrorister och ISIS-anhängare.
Anonmous brukar benämnas som en löst sammansatt grupp av nätaktivister och hackare. Enligt Wikipedia är deras syfte att med civilt motstånd hämnas länder, myndigheter, företag och kyrkor som man anser har försökt begränsa fri kultur, piratkopiering, yttrandefrihet och transparens på internet, men man har även hotat och angripit tidskrifter och journalister som har kritiserat Anonymous, Wikileaks och Julian Assange. Anonymous aktiviteter bygger alltså en slags antiförtryckarideologi.
Att Ryssland utsattes för deras enorma datakraft efter invasionen av Ukraina var nästan förväntat. Trots att Ryssland sägs vara basen för mängder av statsfinansierade trollfabriker och hackerorganisationer, är landet lika sårbart som alla andra när det kommer till kritan.
Anonymous förebild är Guy Fawkes, den engelska rebellen som försökte lönnmörda kungen genom att spränga det engelska parlamentet 1605. Myterna om denne konspiratör är många – det sägs att han dömdes till hängning men när snaran lades runt halsen, hoppade han ner från galgen – bröt nacken och dog; När medlemmar i, eller anhängare till, Anonymous visar sig offentligt bär de ofta sk Guy Fawkes-masker från filmen ”V som i Vendetta”.
Den som drabbas av ett hackerangrepp från Anonymous är ofta chanslös. Ett av deras specialtrick är att släcka ner sajter och system med så kallade DoS-attacker – denial of service – som innebär att man överbelastar datasystemet så att det totalkraschar.
Huruvida vanliga medborgare utsätts för deras attacker är inte känt, men sannolikt inte av själva kollektivet. Ingen vet dock vad en enskild medlem i Anonymous kan hitta på. Samtidigt ska man vara medveten om att man inte behöver vara en fullfjädrad Anonymoushackare för att kunna ta sig in i en mobil, läsplatta eller dator. För inte så länge sedan lyckades en 12-åring ta sig in i servrarna på ett stort multinationellt bolag.
Ett bra tips är därför att byta lösenord direkt. När Nordpass gick igenom lösenord i 50 länder upptäckte man att världens vanligaste lösenord är: 123456. För att ta sig in i den datorn behöver man inte ens vara hackare.
Funkar inte ”123456” så provar hackaren förmodligen med det näst vanligaste lösenordet: ”123456789”. Inte bra. I Sverige har vi en liten variant på sifferserien, vi smyger gärna in en litet ”hej” i lösenorden, något som en hackare genomskådar på en millisekund: ”hej123”, ”123hej456” osv är typiskt svenska, komplett värdelösa lösenord.
Computer Sweden skriver att vi både i Sverige och andra länder gillar att välja lösenord kopplade till underhållning som musik eller serier. Exempelvis är ”eminem”, ”kalleanka”, ”metallica” och ”pokemon” bland de 200 vanligaste i Sverige.
Många väljer också namn efter sina bilar: ”volvo”, ”bmw”, ”toyota123”. Sportfavoriter är enkla offer för en hackare: ”luleahockey” och ”bclulea” är förmodligen mycket vanliga i Luleå medan ”hammarby” och ”gnaget” är vanliga lösenord i Stockholm.
Ett extra känsligt dilemma är att allt fler lösenord ofrivilligt kommer ut på marknaden – ofta till personer som kan använda dem för att ta sig in i folks datorer och bankkonton. Förra året lär över 30 miljoner svenska lösenord ha läckts.
Så byt lösenord! Men välj inte ”dinmamma”, ”sommar” eller ”bajskorv”. De finns redan på topplistan över de vanligaste lösenorden…
Berndt Tiberg