Barnlek att ta sig in i en dator

01
Apr
Proffshackare släcker ner hela datasystem och hemsidor. Att ta sig in i en svensk dator är en barnlek eftersom vi envisas med lösenord som 123456 och liknande. Byt lösenord direkt!

Hackarna har förklarat cyberkrig mot Ryssland. Den som vill skydda sig mot ett intrång i sin mobil eller dator ska börja med att byta lösenord, även om det inte hjälper när hackergruppen Anonymous slår till.

Efter Anonymous massiva hackerattack mot Ryssland har många myndigheter, större företag, deras databaser och hemsidor blivit oläsliga eller omöjliga att använda. Hackerkollektivet Anonymous har tidigare gett sig på bl a CIA, Scientologerna och Ku Klux Klan. Efter terrorattackerna i Paris hjälpte gruppen Twitter att stänga över 20 000 konton som tillhörde terrorister och ISIS-anhängare.

Anonmous brukar benämnas som en löst sammansatt grupp av nätaktivister och hackare. Enligt Wikipedia är deras syfte att med civilt motstånd hämnas länder, myndigheter, företag och kyrkor som man anser har försökt begränsa fri kultur, piratkopiering, yttrandefrihet och transparens på internet, men man har även hotat och angripit tidskrifter och journalister som har kritiserat Anonymous, Wikileaks och Julian Assange. Anonymous aktiviteter bygger alltså en slags antiförtryckarideologi.

Att Ryssland utsattes för deras enorma datakraft efter invasionen av Ukraina var nästan förväntat. Trots att Ryssland sägs vara basen för mängder av statsfinansierade trollfabriker och hackerorganisationer, är landet lika sårbart som alla andra när det kommer till kritan.

Anonymous förebild är Guy Fawkes, den engelska rebellen som försökte lönnmörda kungen genom att spränga det engelska parlamentet 1605. Myterna om denne konspiratör är många – det sägs att han dömdes till hängning men när snaran lades runt halsen, hoppade han ner från galgen – bröt nacken och dog; När medlemmar i, eller anhängare till, Anonymous visar sig offentligt bär de ofta sk Guy Fawkes-masker från filmen ”V som i Vendetta”.

Den som drabbas av ett hackerangrepp från Anonymous är ofta chanslös. Ett av deras specialtrick är att släcka ner sajter och system med så kallade DoS-attacker – denial of service – som innebär att man överbelastar datasystemet så att det totalkraschar. 

Huruvida vanliga medborgare utsätts för deras attacker är inte känt, men sannolikt inte av själva kollektivet. Ingen vet dock vad en enskild medlem i Anonymous kan hitta på. Samtidigt ska man vara medveten om att man inte behöver vara en fullfjädrad Anonymoushackare för att kunna ta sig in i en mobil, läsplatta eller dator. För inte så länge sedan lyckades en 12-åring ta sig in i servrarna på ett stort multinationellt bolag.

Ett bra tips är därför att byta lösenord direkt. När Nordpass gick igenom lösenord i 50 länder upptäckte man att världens vanligaste lösenord är: 123456. För att ta sig in i den datorn behöver man inte ens vara hackare.

Funkar inte ”123456” så provar hackaren förmodligen med det näst vanligaste lösenordet: ”123456789”. Inte bra. I Sverige har vi en liten variant på sifferserien, vi smyger gärna in en litet ”hej” i lösenorden, något som en hackare genomskådar på en millisekund: ”hej123”, ”123hej456” osv är typiskt svenska, komplett värdelösa lösenord.

Computer Sweden skriver att vi både i Sverige och andra länder gillar att välja lösenord kopplade till underhållning som musik eller serier. Exempelvis är ”eminem”, ”kalleanka”, ”metallica” och ”pokemon” bland de 200 vanligaste i Sverige.

Många väljer också namn efter sina bilar: ”volvo”, ”bmw”, ”toyota123”. Sportfavoriter är enkla offer för en hackare: ”luleahockey” och ”bclulea” är förmodligen mycket vanliga i Luleå medan ”hammarby” och ”gnaget” är vanliga lösenord i Stockholm.

Ett extra känsligt dilemma är att allt fler lösenord ofrivilligt kommer ut på marknaden – ofta till personer som kan använda dem för att ta sig in i folks datorer och bankkonton. Förra året lär över 30 miljoner svenska lösenord ha läckts.

Så byt lösenord! Men välj inte ”dinmamma”, ”sommar” eller ”bajskorv”. De finns redan på topplistan över de vanligaste lösenorden…

Berndt Tiberg

Fler krönikor

13
Maj

Politiker, prata ur skägget!

Det är valår. Politikerna måste visa respekt för oss väljare och prata tydligt om vad de går till val på – istället för att framstå som mediatränade strateger.
Det är valår och det märks, skulle man kunna säga. De stora tv-kanalerna laddar på med partiledardebatter. En del av det traditionella slaget med frågor och svar, andra med experter i studion och politiker som får debattera frågor som rör allt från skola, bensinpris och polis till klimat, försvar och demokrati.
06
Maj

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Samhällsdebatt med insikt och känsla

Jag kommer till en insikt om vad jag ser i debatten: Vanliga människor som gör underverk med fläskkarré och skidbilder från fjällen, skriver och reflekterar om virus och krig med insikt och känsla.
22
Apr

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Risk att städerna i norr blir oljeplattformar

Är det verkligen bara tillgången på el och markytor som gör att stora satsningar planeras till norra Sverige? Eller är det möjligen så att vi går med på vad som helst utan motprestationer?
15
Apr

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Fåglarnas sexliv gav oss påskäggen

Här i norr åt vi pingstägg i stället för påskägg förr i tiden. Fåglarnas sexliv stämde inte riktigt överens med den kristna naturen.