Alliansfriheten är död. Leve alliansfriheten.

11
Mar
I ljuset från Putins granateld över Ukraina blir insikten till sist uppenbar: Finlands sak är nu vår gemensamma angelägenhet. 

Rysslands president har satt allt på ett kort. Ukraina ska krossas och förödmjukas. Till vilket pris som helst. Humanitärt, ekonomiskt, politiskt. Vågar någon förhålla sig alliansfri till världens farligaste ledare?

I Konsulatets podd 11 mars pratar vi om hur kriget i Ukraina påverkar oss i Sverige och Finland. Den svenska opinionen i Natofrågan har på nolltid gått från tvekan till vilja. Hade det varit folkomröstning i dag hade med stor sannolikhet Natoförespråkarna vunnit. Men det här är inte en fråga om vad folket tycker för stunden, det är en fråga som måste avgöras av riksdagens politiska partier.

Att Finland var snabbare in i Europeiska unionen än Sverige har klara paralleller med dagens osäkra säkerhetsläge. För vårt broderland i öster handlade EU-medlemskapet nämligen om säkerhetspolitik i första hand. Att inte vara ensam om den ryska björnen blir förbannad. 

Förhållandet är likartat när det gäller Nato. Finland har i ett par decennier hållit dörren på glänt för att snabbt kunna ansluta sig till den västliga försvarsalliansen – om om skulle inträffa.

Sveriges alliansfrihet ligger fast, brukar det heta i debatten. För egen del har jag aldrig tyckt annorlunda. Senaste tidens händelseutveckling visar dock att alliansfriheten sitter löst. Många av oss som sagt nej till Nato byter sida; Att stå utanför den internationella försvarsalliansen kan bli ett idealistiskt självbedrägeri. Vi har inte råd med det.

Orsaken stavas Vladimir Putin. När Sverige och Finland beslutade skicka vapen till Ukraina menade Putin att vi skulle ”hållas ansvariga” för tilltaget. Ett uttalande som av många tolkats som ett hot om invasion eller nån annan obehaglig vedergällning. 

Ungefär i samma veva spottade Putin ur sig att han beslutat höja beredskapen för ryska förband med kärnvapenkapacitet och hotade alla som kommer till ukrainsk undsättning med ”fruktansvärda konsekvenser” eller nåt i den stilen. Exakt vad han menade vet ingen, men uttalandet uppfattades av de flesta som extremt hotfullt.

Den putinska retoriken är minst sagt lika märklig som magstark. Om karln vill att Sverige och Finland ska stå utanför Nato borde han naturligtvis välja ett helt annat språkbruk. Men så tänker inte en självupptagen narcissist. I stället uttalar han krigiska hotelser som tvingar oss att tänka på ett annat sätt. 

Vladimir Putin har effektivt övertygat majoriteten svenskar att Ryssland är både opålitligt och livsfarligt, i stånd att verkställa vilka galenskaper som helst. Men den överhettade situationen gör att man bör lägga nåt kallt över pannan och besinna oron; Att Putin skulle få för sig att anfalla Finland eller Sverige måste bedömas som högst osannolikt. Men andra i vårt närområde, Baltländerna, ligger troligen risigare till på lite sikt om Putin får hållas.

Kriget och katastrofen i Ukraina är så laddad och farlig att Sverige inte längre kan stå vid sidan av en möjlig stormaktskonflikt i Europa. Hur gärna vi än vill så kan vi inte längre sticka huvudet i sanden. Vi kan inte fortsätta stå neutrala mellan två helt oförenliga synsätt på världsordningen. Vi måste välja sida. Putin håller på att omöjliggöra för Sverige att bedriva en konsekvent och trovärdig fredspolitik. Effektivt plockar han ifrån oss neutralitetspolitikens viktigaste pusselbit, alliansfriheten.

Även om statsminister Magdalena Andersson stökat till det med sitt uttalande att en Natoansökan nu skulle destabilisera situationen, har säkerhetsläget fört de svenska och finska folken närmare varandra. Närmandet handlar inte bara om ett fördjupat militärt försvarssamarbete, nu skapas en tajtare folklig allians än på mycket länge.

Vi måste åtminstone gå tillbaka drygt 80 år för att hitta en starkare länk mellan våra länder. När Finland överfölls av Ryssland 1939 var den svenska parollen ”Finlands sak är vår”. Tusentals svenskar stred för Finland, finska barn fick skydd här, hundratals miljoner samlades in och vi bidrog med ett omfattade humanitärt och militärt stöd. Ungefär samma engagemang som vi nu ser för det ukrainska folket.

Finland och Sverige är i grunden mycket lika. Två starka demokratier som tillhör det fåtal som kan kalla sig världens minst korrupta. Våra folk har gemensamma värderingar som inte accepterar förtryckare, i synnerhet inte auktoritära ledare som sätter sig på vårt självbestämmande.

I ljuset från Putins granateld över Ukraina blir insikten till sist uppenbar: Sverige och Finland delar sina intressen tillsammans. Finlands sak har blivit vår gemensamma.

Alliansfriheten är död. Leve friheten att själv välja allians.

Berndt Tiberg

Fler krönikor

17
Jun

Utveckling och förändring förutsätter engagemang

Tänk vad många som skulle kunna inspireras av att det bästa livet borde levas i norra Sverige, skriver Jonas Lundström som besökt H22. Men H22 är inget fiffigt namn på en ny vätgasfabrik...

H22 fortsätter under ett par veckor till. Det är inte ett fiffigt namn på en vätgasfabrik eller en ny variant av coronavirus. Det är en stor, inbjudande utställning som tar plats i en hel stad.

En samhällsbyggnadskonferens som gör ett maraton.

10
Jun

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Förbannad på föräldrar som inte sätter barnen främst

Det finns föräldrar som inte är beredda att lyfta ett finger utöver att skjutsa sitt barn till och från träningen. Bristen på engagerade föräldrar är en kris för förenings-Sverige.
27
Maj

Kläm på klämdagen?

Kläm på klämdagen?

Klämdagarna tycks vara något mycket svenskt. Vi håller hårt i våra kyrkliga ledigheter även om vi inte alltid vet vad som firas. Så hur förklarar man den svenska klämdagen?
20
Maj

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler arbetsplatskontroller

Vi behöver fler icke förvarnade arbetsplatskontroller. Folk ska inte riskera att skadas eller dö på våra arbetsplatser.